03.6 —– Armoedebestrijding en hulp bij schulden

Als je rond moet komen van een laag inkomen is dat niet gemakkelijk. Sporten, een cadeautje kopen voor de verjaardag van je buurvrouw en elke dag warm eten kopen, is soms nauwelijks mogelijk. Voor een belangrijk deel komt dat door een gebrek aan geld. Maar het komt ook door een vorm van berusting en vervreemding: “wij horen er toch niet bij”. Armoede als levensstijl dus. Wij vinden dat in een rijk land als het onze onacceptabel.

Dit vraagt om een frontale aanval op armoede en uitsluiting. PvdA is tevens van mening dat er meer aandacht moeten komen voor de groep ‘nieuwe armen’, dit zijn mensen die door ziekte of verlies van baan niet meer aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen en onder de armoedegrens komen.
Deze mensen hebben doorgaans een hoger jaarinkomen dan het sociaal minimum maar een besteedbaar inkomen lager dan het sociaal minimum.
Zij komen niet in aanmerking voor toeslagen of gemeentelijke kwijtscheldingen of tegemoetkomingen.

Dit betekent voor de komende raadsperiode:

• De PvdA wil in het kader van ons activerende armoedebeleid onze aanval op armoede voortzetten. Het tegengaan van de uitsluitende werking van armoede en het ontzien van de effecten daarvan voor kinderen heeft de komende jaren topprioriteit.
• We willen dit doen door ondermeer de inzet van een formulierenbrigade, zodat mensen weten waar ze gebruik van kunnen maken. We benaderen mensen actief.
• Voor de groep mensen met een inkomen tot 125 procent van het bijstandsniveau willen wij een kortingspas voor sport- en cultuuractiviteiten, de bibliotheek, zwemlessen, computers voor brugklassers en een regeling voor schoolkosten.
• Als armoede veroorzaakt wordt door schulden is pappen en nathouden geen oplossing. We pakken dan de oorzaak van armoede aan: de schulden. Wachtlijsten bij de schuldhulpverlening vinden we uit den boze. Binnen maximaal vier weken start het traject voor schuldhulpverlening. Waar mogelijk worden werkgevers hier ook bij betrokken.
• Bij hulp bij schulden is niet alleen naar de financieel-technische kant belangrijk. Het gaat ook om het vinden van manieren om weer te leren omgaan met geld. Leren budgetteren, het op orde houden van de basis (vaste lasten) en voorkomen van schulden.
• Wij zullen de voedselbank blijven ondersteunen, zolang dat maatschappelijk noodzakelijk is.
• Met maatschappelijke organisaties maakt de gemeente afspraken hoe mensen die zij wel, maar de gemeente nog niet kent, kunnen worden geholpen.
• Mensen die onder het sociaal minimum leven met hun besteedbaar inkomen, komen in aanmerking voor toeslagen die ook gelden voor mensen uit de andere doelgroep.